Bidden voor genezing

Toen Jezus op aarde was genas Hij enorm veel zieken. Mensen genezen van hun ziekten in de kracht van Gods Geest was een belangrijk werk van Jezus op aarde EN het is een belangrijke taak voor de kerk, die het Lichaam van Christus op aarde is. Dat betekent dat het plaatsvervangend lijden en sterven van Jezus niet alleen de basis is voor vergeving van zonden, verzoening met God en verlossing uit de macht van de boze. Ook lichamelijke genezing van zieken hoort bij het heel makende werk van Jezus. En voor de kerk door met zieken te bidden voor genezing. Dit blijkt onder meer uit het volgende Bijbelgedeelte:

“… Met een enkel woord dreef Hij de geesten uit, en allen die ziek waren genas hij. Zo moest in vervulling gaan wat gezegd is door de profeet Jesaja: ‘Hij was het die onze ziekten wegnam en onze kwalen op zich heeft genomen.’ ” (Matteüs 8:16-17, NBV2

Maar toch: lichamelijke genezing is niet het belangrijkste.

Heel veel gelovigen bidden om genezing, voor zichzelf of voor anderen. En ze doen dat niet zomaar, ze doen dat omdat ze weten van en geloven in de Bijbelse beloften die God daarvoor geeft. In vertrouwen en hoop op God de Vader, die betrouwbaar is. En toch worden er naar verhouding maar weinig mensen genezen door een specifiek gebed om genezing. Er zijn vele speciale Gebedssamenkomsten om eendrachtig te bidden en handen op te leggen bij zieken. Maar ook daar worden lang niet alle zieken genezen. Sterker nog: de meeste zieken gaan ook weer ziek naar huis.

Als we hier bij stilstaan is het belangrijk om te beseffen dat het Koninkrijk van de hemel in de eerste plaats een geestelijk koninkrijk is. Jezus verkondigde de komst van dit Koninkrijk niet als een bepaald gebied met landsgrenzen en een nieuwe Koning, maar als een dynamische geestelijke heerschappij van God over hemel en aarde, door Jezus bewerkt. Dit is wat Hij hierover zegt in de synagoge, voorlezend uit de boekrollen: de geest van God is op Mij, omdat Hij mij gezalfd heeft om aan armen goed nieuws te verkondigen. Hij heeft mij gezonden om vrijheid te verkondigen aan gevangenen, en herstel van het gezichtsvermogen aan blinden, om de onderdrukten te bevrijden, om het jaar van Gods gunst uit te roepen.(….) Vandaag is deze Schrift voor uw oren vervuld! (Luc 4:17-20) Het is een Rijk van geestelijke beloften en zegeningen!

Maar God belooft tegelijk ook voldoende materiële zegeningen voor het hier en nu. Dat wil zeggen: voldoende binnen de bedoelingen die God met ieder van ons heeft. Maar dat ‘voldoende’ van God kan iets anders zijn dan wat jij en ik voldoende vinden. En dat is soms moeilijk te aanvaarden!

Wil God ziekte gebruiken als leerproces?

Heeft ziekte zin, een doel, is het Gods wil? ? Ik ben er persoonlijk in ieder geval van overtuigd dat ziekte God niet overvalt, alsof Hij er toevallig mee geconfronteerd wordt en er dan toch nog iets goeds van kan maken. Psalm 139 beschrijft in vs 16: Uw ogen zagen mijn vormeloos begin, alles werd in Uw boekrol opgetekend, aan de dagen van mijn bestaan ontbrak er niet een. God weet heeft van ons bestaan, en dat Hij elke dag van ons, van mijn, leven kent. Dan kan het niet zo zijn dat Hij déze ene ‘dag’ van ziekte niet ook kent, deze gebeurtenis in het leven niet voorzag. Hij wist er al van voor dat ik bestond! Ziekte is Zijn plan met mij, met mijn huwelijk mijn gezin en mijn taak in deze gebroken wereld…..De Almachtige God regeert, wat mij en jou overkomt loopt Hem niet uit de Hand. Ik noem drie Bijbelgedeelten die dit onderschrijven, naast Ps 139;16:

Deut 32;39 Zie het toch in, Ik ben de enige, naast Mij is er geen andere god. Ik laat sterven, Ik geef leven. Ik sla wonden en Ik genees. Wanneer Ik mijn macht laat gelden, is er niemand die kan redden. Ex 4;11 (..) Wie heeft de mens een mond gegeven? Wie maakt iemand stom of doof? Ziende of blind? Wie anders dan Ik, de Heer? Deut 7;15 De Heer zal u vrijwaren van elke ziekte, Hij zal u alle kwalen die u zich uit Egypte herinnert besparen en ze voor uw vijanden bestemmen.

Maar……dat sluit goddelijke genezing niet uit. Veel mensen (waaronder ikzelf) kunnen ervan getuigen dat zij God juist beter hebben leren kennen in een periode van ziekte. Ze ervaren soms op een bijzondere manier door Hem gezegend te zijn en leerden nieuwe dingen van Hem. Juist in het bidden voor genezing.

Als iemand in staat is zijn ziekte te aanvaarden en ondanks zijn ziekte Gods vrede en blijdschap in zijn hart ervaren, dan levert dit geestelijke rijkdom op en geloofsontwikkeling. Bovendien kan dat weer een positief effect hebben op het herstel van het lichaam. Elke arts zal dat beamen. “Op zijn ziekbed zal de HEER hem tot steun zijn. ‘Hoe lang hij ook ziek ligt, u keert zijn lot ten goede.’ ” (Psalm 41:3, NBV21)

Nu betekent dit alles weer niet dat ziekte op zichzelf een zegen is, een geschenk van God dat we moeten koesteren. Ziekte is een gevolg van een gebroken schepping, van ons eigen gebroken leven vanwege zonden van anderen of van onszelf. Maar God wil Zijn zieke kind graag naast zijn ziekte een zegen geven die de moeite van de ziekte ver overstijgt. En dάt is overvloedige genade. Zo  ben je als zieke rijker gezegend dan veel gezonde mensen. God wil je het beste geven en soms is dat iets anders dan lichamelijke genezing!

Zijn er blokkades voor goddelijke genezing?

In de praktijk zien we dus dat bidden om genezing niet altijd gezondheid tot gevolg heeft. Dat betekent niet dat er gebrek aan geloof is bij de zieke of bij degene die voor hem of haar bidt. Het betekent wellicht wel dat er sprake kan zijn van (geestelijke) belemmeringen in de zieke die genezing tegenhouden.

Als er geen verhoring plaats lijkt te vinden wanneer we bidden om genezing is het wijs om biddend aan zelfreflectie te doen: zijn er wellicht onbeleden zonden? Kan er sprake zijn van geestelijke bindingen? Dan is het nodig om vergeving te vragen en je te bekeren. Dan is bidden voor genezing eerst bidden om bevrijding van gebondenheid. Dat neemt de belemmering weg voor het ontvangen van het allerbeste wat God je wil geven.

Wil God de zieke wel genezen?

God zal genezing schenken als….

Er geloof is tot genezing. Dan kunnen we denken aan het geloof van de zieke zelf EN aan het geloof van de mensen om de zieke heen, die voor hem bidden of hem de handen opleggen. Eenmaal genas Jezus een verlamde man op basis van het geloof van zijn vier vrienden die hem door het dak voor Jezus’ voeten lieten zakken (Marcus 2:1-12). In veel andere gevallen zei Jezus dat ze genezen werden vanwege hun geloof. Veel gelovigen worstelen met de vraag: heb ik wel genoeg geloof tot genezing? En als hun gebed om genezing niet verhoord lijkt te worden, gaan ze twijfelen aan zichzelf en kunnen ze daardoor ernstig teleurgesteld worden. Je hoeft geen volmaakt geloof te hebben voordat God je wil genezen, want Hij begrijpt heel goed dat zieken vaak door een ontmoedigend proces van vermoeidheid, pijn en frustratie gaan. Hun geloofsbeleving kan daardoor sterk verzwakt worden. Vooral dan is gelovig gebed van anderen van belang ter ondersteuning.

Er geen gebondenheden die de genezing tegenhouden. Als er gebondenheden zijn kan het zijn dat God de zieke eerst van die gebondenheden wil bevrijden. Het is begrijpelijk dat een zieke verlangt naar lichamelijke genezing. In Gods ogen kunnen bepaalde gebondenheden een veel groter probleem zijn dan de ziekte. God is een liefdevolle en wijze Vader, die alleen aan zijn kinderen wil geven wat het beste voor hen is op lange termijn.

En het belangrijkste: de genezing past binnen het plan dat God heeft met het leven van de zieke. Er is altijd het voorbehoud dat God er redenen voor kan hebben om de genezing uit te stellen, en om de genezing ineens, stapsgewijs of geleidelijk tot stand te brengen. Wel geloof ik dat God vandaag de dag veel meer mensen van hun ziekten wil genezen dan dat er nu genezen worden.

Wat als je niet geneest?

Wanneer je niet geneest, vertrouw er dan op dat God je op een andere manier overvloedig kan en wil zegenen, zodat zijn zegeningen uitstijgen boven de last van je ziekte. In dat geval ben je rijker dan een gezond mens die minder van Gods goedheid ervaart.

Er blijven grote vragen over bij dit onderwerp, die te maken met dat moeilijke vraagstuk over het lijden: waarom heeft de één voorspoed en heeft de ander een lijdensweg te gaan? Het antwoord op die vraag ligt verborgen in God die zeker weten een goede God is, Hij is wijs en rechtvaardig in Zijn omgang met mensen.

Ooit zal blijken dat God iedereen uiteindelijk recht zal doen. God wil ons vandaag de vrede en het geduld geven om daar in geloof op te wachten.

In de tussentijd is bidden nog steeds een krachtige weg tot God voor de zieke en zijn of haar omgeving. Daarom hierbij een voorbeeld van een gebed om dat te doen. En voor meer inspiratie: zie de link.

Hemelse Vader,

In Uw oneindige wijsheid leidt U ons door seizoenen van gezondheid en ziekte en leert U ons om in elke omstandigheid Uw aangezicht te zoeken. Vandaag heffen we onze (naam van de persoon) tot U op en vertrouwen we hun welzijn toe aan Uw liefdevolle handen.

Heer, we smeken U om een snel en volledig herstel. Net zoals U de stormachtige zeeën kalmeerde met een woord, bidden we dat U genezing wilt spreken in (Naam’s) lichaam. Moge Uw helende hand niet alleen herstellen wat gebroken is, maar ook (Naam) volledig vernieuwen – naar lichaam, geest en ziel.

Geef het geduld om deze beproeving te doorstaan, de kracht om deze strijd aan te gaan en het geloof om op Uw tijd te vertrouwen. Omring hen met Uw vrede die alle begrip te boven gaat en vul hun hart met hoop die niet vervaagt.

Laat in deze tijd van herstel (Naam) Uw aanwezigheid krachtiger voelen dan ooit tevoren. Moge deze ervaring hen dichter bij U brengen, pijn transformeren in lofprijzing en zwakheid in een standvastig geloof.

Door Jezus Christus, onze Heer, Amen

12 Empathische gebeden voor een zieke om snel te herstellen | Christian Pure

Comments

Laat een reactie achter

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

nl_NLDutch
×

 

Hallo, ik ben Agnes Visser

Gespecialiseerd in hulp bij individuele problemen, relatie- en ouderschapszorgen en pastorale zorg. Hoe kan ik je helpen?

× Vragen staat vrij