Werkwijze

Werkwijze

Aanmelden therapie

1

Na contact maken we een (vrijblijvend) kennismakingsgesprek. Samen bekijken we of ik iets voor je kan betekenen, of dat je ergens anders beter geholpen kunt worden. Dit gesprek is niet kosteloos.

2

De gesprekken duren één tot anderhalf uur, maar het ‘echte’ werk doe je zelf in de tijd tussen de gesprekken in. Daarvoor krijg je soms opdrachten mee, die je helpen bij het veranderingsproces. Ik verwacht dat die opdrachten ook echt gemaakt worden.

3

De gesprekken zijn altijd vertrouwelijk, informatie kan uitsluitend gedeeld worden met andere hulpverleners, zoals huisarts, voorganger en dominee, of met familie,  wanneer jij daar schriftelijk toestemming voor hebt gegeven.

Contextuele therapie

Dit is een methode (theorie) waarbij jouw problemen geen puur individuele thema’s zijn, maar altijd ook te maken hebben met je geschiedenis, de relaties en generaties uit heden, verleden en toekomst. Zelfs als er nooit iemand uit jouw familie of gezin mee komt naar de therapiesessies heeft de hulpverlening aandacht voor hun rol en invloed op jouw verhaal.
De gedachte is dat wanneer mensen tot hun recht willen komen en vastlopen, dit veelal een relationele oorzaak heeft in belangrijke (familie)relaties. Deze relaties zijn de meest krachtige bron van heling en ontwikkeling en bieden tevens kansen om met problemen om te gaan. Wanneer er geen herstel van relaties mogelijk is, bijvoorbeeld door een overlijden of (ongewenste) breuk, biedt deze benadering toch uitkomst.

Contextuele therapie

Niet de zoveelste nieuwe stroming

De Hongaarse prof. dr. Ivan Boszormenyi-Nagy is de grondlegger van deze contextuele benadering. Hij formuleerde een dertigtal begrippen die je wetmatig zou kunnen noemen voor iedere relatie en gezinsstructuur. De meest opmerkelijke zijn:

  • Loyaliteiten; aan wie je wel of niet loyaal bent of mag zijn
  • De balans van geven en ontvangen in de relatie
  • (On)rechtvaardigheid in iedere een-op-een relatie
  • Betrouwbaarheid en vertrouwen; hoe heb je dat meegekregen en hoe geef je dat vorm

Zielzorg

De rechtvaardigheid in de balans tussen mensen heeft ook invloed op geloof, op je relatie met God als jouw Vader. Door je menselijke relaties in beweging te brengen en te herstellen verandert ook je relatie met God, Hij komt dichterbij. Daarom betrek ik, als je dat goed vindt, in de therapie ook de zorg voor je ziel. Belemmeringen opruimen die in je dagelijks leven problemen veroorzaken kunnen nieuw perspectief bieden op hoe je naar God kijkt, hoe Hij in jouw leven dichterbij kan komen. In de kracht van Gods Geest innerlijke heling ervaren, betekent dat je Hem voor het eerst misschien, of opnieuw, vertrouwt. Dan durf je dit echt te geloven en er uit te leven: “Wees over niets bezorgd, maar vraag God wat u nodig hebt en dank Hem i al uw gebeden. Dan zal de vrede van God, die alle verstand te boven gaat uw hart en gedachten in Christus bewaren”. (Fil.4: 6,7 NBV).

In de therapie speelt dus de zorg voor de ziel een rol. Ik ben christen en biedt graag ruimte voor jouw vragen en behoeften in je geloof. Het algemene doel van Zielzorg is leren leven op de manier die God voor ons en de wereld bedoeld heeft. De Bijbel is daarbij uitgangspunt. God maakt Zichzelf bekend in de Bijbel: Wie Hij is, wat Hij doet, en hoe dat voor jou van betekenis is. Voor jouw specifieke situatie werken we er stapsgewijs aan hoe jij in jouw leven het leven met God kunt integreren in je dagelijkse praktijk. Zo ontstaat er ruimte en vrijheid, door genade en in liefde voor God, jezelf en de ander.

nl_NLDutch
×

 

Hallo, ik ben Agnes Visser

Gespecialiseerd in hulp bij individuele problemen, relatie- en ouderschapszorgen en pastorale zorg. Hoe kan ik je helpen?

× Hoe kan ik je helpen?