Veranderen

Veranderen

Maar: veranderen is spannend, soms pijnlijk en vaak verwarrend: wat wordt het resultaat? Zal het beter worden dan het was? Wat als het mislukt? Daar kom je pas achter als je iets doet, de eerste stap zet. Maar hoe doe je dat?

Ten eerste moet je een besluit nemen: er is verbetering nodig, dus er moet iets veranderen. 
Ten tweede: vaststellen wat je precies anders wilt doen, een doel bepalen. Dat is noodzakelijk, je weet intussen best wat je niet meer wilt. Maar wat wil je daarvoor in de plaats? Je hebt een haalbaar doel nodig, om echt iets te kunnen verbeteren. Daarvoor is een bekend ezelsbruggetje om je te helpen: SMART, dat wil zeggen je doel moet Specifiek, Meetbaar, Aanvaardbaar, Relevant en Toepasbaar zijn. Bijvoorbeeld je wilt niet meer bang zijn om in een groep te bidden maar leren om dit vrijmoedig hardop te doen wanneer je met anderen samen bent. Dat is al best behoorlijk concreet. Maar het kan nog concreter: Je wilt komende week op je bijbelkring bij het kringgebed een gebedspunt bidden over het thema van die avond. En nog een stapje verder: Je wilt komende week op de bijbelkring bidden voor Gods zegen en leiding in het gesprek met elkaar over hardop samen bidden. Dit is een specifiek, meetbaar, aanvaardbaar, relevant en toepasbaar doel.
Ten derde: pas je doel toe in de praktijk en volhard er in. Je hebt je doel geformuleerd, nu moet je nog uitwerken hoe je het gaat bereiken: welke stappen ga jij zetten die jou bij je doel gaan brengen?

Een voorbeeld: stap 1. Je verteld je groepsleider over je voornemen en vraagt om steun. 2. Je gaat thuis hardop oefenen in je gebedstijd, zodat je eraan went om  je eigen stem te horen. 3. Je vraagt God om Zijn hulp en wijsheid om je onzekerheid de baas te worden. 4. Je onderzoekt biddend wat jou onzeker maakt wanneer je met anderen samen Gods nabijheid zoekt. Door uitleg  te lezen over bidden, of door advies te vragen aan andere Christenen. 5. Je spreekt af met je groepsleider wanneer [datum tijd, plaats] jij hardop bidt en welk gebed jij zult uitspreken. 6. Je gaat het doen.

Misschien wil jij iets veranderen dat veel dieper gaat dan dit voorbeeld? Dat kan heel goed, in elk mens is een diep verlangen naar rechtvaardigheid en een zinvol bestaan, en dat hebben we bijna nooit ‘vanzelf’. God heeft mensen met dat verlangen geschapen. Hij wil hen echt zinvol Leven geven dat ‘heel’ is, en dat Hij hen wil geven, niemand uitgezonderd. Joh. 4: 14 zegt daarover: Maar wie het water drinkt dat Ik (Jezus) hem geef zal nooit meeer dorst krijgen. Het water dat Ik geef zal in hem een bron worden waaruit water opwelt dat eeuwig leven geeft. Nooit meer dorst hebben naar gerechtigheid en heelheid bedoelt Jezus hiermee. Hij wil en kan en zal dat geven, aan iedeereen die bij Hem om levend water vraagt, de Bron van Leven.

“Ik ben erg benieuwd naar wat dit met jou doet en of je hier iets over wilt delen met mij, hetzij via het reactieformulier onderaan deze blog of met een persoonlijke mail op info@elpidos-counseling.nl

nl_NLDutch
×

 

Hallo, ik ben Agnes Visser

Gespecialiseerd in hulp bij individuele problemen, relatie- en ouderschapszorgen en pastorale zorg. Hoe kan ik je helpen?

× Hoe kan ik je helpen?