Piekeren over morgen

Piekeren over morgen

Dit citaat komt van Corrie ten Boom. En ze had gelijk! Iedereen kent ze, zorgen voor morgen, maar sommigen van ons zijn er heel gevoelig voor om zich te laten meeslepen door gepieker en getob over van alles en nog wat. En je kunt er doodmoe van worden, want hoe moet je stoppen met denken als angst voor de toekomst je zo beheerst dat je geen rustig moment meer hebt? Je krijgt slaapproblemen, stressklachten, wordt steeds vermoeider, je gezondheid komt in de knel. Al je levensvreugde verdwijnt, je hebt gewoonweg geen kracht meer voor vandaag.

Ook een kind van God kan lijden onder chronisch getob. Vooral wanneeer de twijfel toeslaat en je het vertrouwen op God kwijt bent. Dan is soms het laatste houvast verloren, en een nieuw piekerthema geboren. Is God liefde? Waarom laat Hij dit toe in mijn leven? Is God almachtig? Waarom grijpt Hij niet in in al die ellende? ‘Geen zorgen voor morgen” klinkt mooi in de Bijbel, maar de praktijk is toch wel even iets anders! Bestaat God eigenlijk wel?

Wat ik je nu ga zeggen klinkt mogelijk overgeestelijk, maar toch: een kind van God hoeft niet te piekeren of in bezorgdheid te leven. Je mag weten dat je leven in de machtige hand van  Koning Jezus veilig is en dat Hij voor je zorgt. “Wees niet bang, want Ik ben bij je, vrees niet, want Ik ben je God. Ik zal je sterken, Ik zal je helpen, je steunen met mijn onoverwinnelijke rechterhand”. (Jes. 41:10)  Jezus zegt: Houdt dit voor ogen: Ik ben met jullie, alle dagen, tot aan de voltooiing van deze wereld! (Math. 28: 20b) Geloof je dat? Misschien (nog) niet, lees vooral verder…

Wat is piekeren precies?

De definitie is “een zorgelijk ingespannen nadenken”. Beheerst worden door negatieve gedachten die je emoties zo beinvloeden dat je steeds neerslachtiger wordt, je kunt je niet meer concentreren, je hebt slapeloze nachten. Ken je dat?

Eerlijk gezegd is het best logisch dat je je bezorgd maakt, deze wereld is bepaald geen paradijs, maar een oord vol beproeving. Natuurlijk kent een kind van God dit ook! Sterker nog, in Jacobus 1:2 lezen we dat beproevingen ons zullen overkomen.  En er staat bij dat ze tot blijdschap moeten stemmen omdat ze tot standvastigheid leiden. Met andere woorden: de problemen van een kind van God zouden kracht moeten geven, want het  vertrouwen op God zal groeien, je zult geestelijk sterk  worden.  Een kind van God hoort blij te zijn met een probleem?? Heb je nog een paar van die dooddoeners?

Het echte probleem

Bezorgde gedachten zijn hier niet het probleem, maar het feit dat we toestaan dat ze ons de baas worden. Dat mechanisme kan zomaar op gang komen. Je laat in je denken de zorgen binnenkomen en gaat er helemaal op eigen kracht mee aan het werk. Je piekert je suf om een oplossing te bedenken, en ondertussen wordt al je levenslust geroofd: “dat lukt nooit…..” en “niemand helpt mij….”, “ik  wordt gestraft…!”, “God wil niets voor mij doen…”. Deze gedachten zijn leugens en maken ons kwetsbaar voor invloed van Satan, die ons vertrouwen op God en Zijn beloften makkelijk aan het wankelen kan krijgen door ons denken aan te tasten. Bijvoorbeeld: dat  God jou echt niet helpt, dat Hij dat niet kan, of wil, dat jij wordt gestraft. Dat jij heus bij Hem niet om hulp hoeft te komen…..Hij ziet je aankomen, jij met  al jouw zonden, of: God almachtig? Machteloos zal je bedoelen, anders had Hij toch allang…. Het interesseert Hem helemaal niet / Hij weet niet  wat er in jouw leven speelt….en ga zo maar door.

Valt het je ook op dat je zo heel erg met jezelf en jouw problemen bezig bent en God vergeet? Maar Hij vergeet jou niet! Jouw geloof en vertrouwen worden aangevochten en jij komt terecht in een beweging die je blind en doof maakt voor Gods liefde. En dat maakt je pas bang! Je voelt je zonder God en zonder hoop. Dat doet bezorgdheid met je. Je blijdschap in God wordt geroofd.

Wat kun je doen?

  1. Stop  met negatief denken en ga in plaats daarvan Gods beloften en waarheid hardop uitspreken: God houdt van mij, Hij wil me helpen, bijstaan, kracht geven, bemoedigen, mij Zijn wijsheid geven en voorzien in oplossingen. Je kunt hiervoor kiezen, ook al voel je het (nog) niet: Hij laat mij geen beproevingen doormaken die boven mijn krachten gaan, Hij geeft met de beproeving ook de uitkomst zodat ik haar kan doorstaan. ( 1 Kor. 10: 13)
  2. Leef dicht bij God, lees en bestudeer actief Zijn Woord, vertel God in je gebed eerlijk wat je voelt en denkt, waar je over inzit: Hij weet het al! De Heer is nabij, wees over niets bezorgd maar vraag God wat je nodig hebt en dank Hem in al je gebeden.( Fil.4: 5-6)
  3. Laat los, door je zorgen aan God te geven: Heer ik geef mijn zorgen aan U want U zorgt voor mij.  (1 Petr. 5:7) Herhaal Gods beloften voor jouw zodra een piekergedachte je te binnen komt, kies daar voor, in plaats van je over te geven aan je problemen. Aanbidt Hem, in plaats van je zorgen.

Dit  omgaan met bezorgdheid is een strijd die erbij hoort in deze wereld. Deze strijd maakt je geestelijk sterk, doet je geloofsvertrouwen groeien. Want elke bezorgdheid leert je dat je naar God kunt gaan, altijd, steeds weer. Laat je niet ontmoedigen door leugens van Satan want je bent een kind van het Rijk van het Licht, waar Jezus is. Niet van het rijk van duisternis, waar Satan is. ‘In Christus’ ben ook jij overwinnaar. God is je almachtige, liefdevolle Vader, die jou persoonlijk kent, je helpt en voor je zorgt. Altijd.

Welke piekergedachten laat jij binnenkomen? Schrijf ze op en schrijf daarnaast eens op welke belofte van God je erbij kunt vinden in de Bijbel. Op deze link vind je een paar voorbeelden: http://www.johannes-multimedia.nl/product_info.php/products_id/1368

Of laat hieronder een reactie achter als je door wilt praten, je mag ook een persoonlijke mail sturen naar info@elpidos-counseling.nl

nl_NLDutch
×

 

Hallo, ik ben Agnes Visser

Gespecialiseerd in hulp bij individuele problemen, relatie- en ouderschapszorgen en pastorale zorg. Hoe kan ik je helpen?

× Hoe kan ik je helpen?