Faalangst overwinnen

Faalangst overwinnen

Iedereen heeft ze wel in zijn omgeving, mensen die wat stilletjes en onopgemerkt hun weg gaan, weinig vrienden, leven wat geisoleerd. Hun teruggetrokkenheid heeft te maken met de angst om te mislukken of niet geaccepteerd te worden.

Dit gaat over faalangst en het komt veel voor.

Bang zijn dat je niet voldoet aan de verwachtingen die andere mensen aan je stellen. Steeds de angst voelen tekort te schieten. Je zelfvertrouwen kwijt raken. Jezelf terugtrekken. Eenzaam zijn.

Een paar voorbeelden, herken je er iets van?

 • Je hebt weinig eigenwaarde of zelfvertrouwen.
 • Je voelt je minder dan anderen en je denkt dat je ook minder kunt.
 • Je denkt dat met jouw gevoel geen rekening gehouden wordt, je wantrouwt anderen.
 • Je vindt het moeilijk relaties aan te gaan.
 • Je durft de touwtjes niet uit handen te geven.
 • Je denkt vaak dat iets niet kunt en nooit zult leren..
 • Je komt niet voor jezelf op en geeft makkelijk toe, om een ander tevreden te stellen.
 • Je vermijdt sociale contacten, terwijl je hier wel behoefte aan hebt en je komt daardoor steeds verder in een isolement.

Diep in je hart zou je heel graag tevoorschijn willen komen maar je bent bang voor de reacties van mensen.

Hoe komt dat toch allemaal?

Het kan te maken hebben met negatieve ervaringen. Ooit werd je afgewezen (het kan best iets kleins zijn geweest) waardoor je van binnen verwond werd. Voortaan probeer je te voorkomen dat je dat opnieuw meemaakt en bescherm je jezelf tegen de pijn van een nieuwe afwijzing.

Misschien is jou dit overkomen. Dan is er goed nieuws voor je. Er is een Vriend die jou echt kan helpen. Hij weet als geen ander wat je voelde, want Hij heeft hier op aarde de diepste pijn en het ergste leed meegemaakt. Zijn Naam is Jezus Christus, de Zoon van de Levende God en er is geen betere hulpverlener, want Hij heeft ook gevoeld wat jij voelt.

In de hof van Gethsémane bad Hij eens: “Mijn ziel is zeer bedroefd, tot stervens toe” (Matth. 26:28). Hij is de beste psycholoog en een Geneesheer die nooit fouten kan maken en je voor 100% kan genezen van je innerlijke pijn.  Jezus stierf voor al onze zonden, fouten, gebreken, verdriet en…. innerlijke pijn (Jesaja 53:4,5).

Blijf er niet langer alleen mee rondlopen, er is hulp mogelijk. Je leven kan worden veranderd, je mag in vrijheid vreugdevol leven. Al je verdriet, je teleurstellingen, je angsten, je wonden zijn bij Hem in goede handen. Geef het niet op. Breng ze bij Jezus Christus en kom tot leven.

Als je van je faalangst af wilt, wat kun je dan doen?

Je kunt op de volgende manier een begin maken:

 • Vertrouw op God; ga naar Jezus en bidt: vraag Hem je zo nodig duidelijk te maken, waarom je last hebt van faalangsten. Verwacht daarna dat de heilige Geest op één over andere wijze tot je zal spreken.
 • Vergeef; als er sprake is van psychische pijn door afwijzing, dan zul je moeten vergeven. dat betekent niet dat alles dan weer goed is, zand erover, klaar. Het betekent alleen dat jij diegene niet meer kwalijk neemt dat jij met de gevolgen van zijn/haar fout moet leven. Je laat los. Daar kun je voor kiezen. Je kiest er voor om te vergeven. Doe het hoorbaar met je mond en vraag de Geest van God je te helpen, Hij zal je zeker tegemoet komen en je helpen. Vergeven is niet hetzelfde als vergeten of verzoenen, maar daarover later.
 • Zoek hulp; er zijn vele hulpverleningsmethoden om je faalangst aan te pakken en het kan je helpen als je andere gelovigen (die jij vertrouwt) om gebed vraagt, vooral mensen met pastorale gaven.

Hier alvast een oefening om je te helpen ontdekken wat je allemaal van jezelf MOET om ‘goed genoeg’ te zijn;

Pak een stuk papier en schrijf voor jezelf een (gebeurde of toekomstige) situatie op waarbij je gedachten hebt over falen/ tekortschieten / twijfel aan jezelf /negatieve beoordeling over jezelf .

Denk aan een moment waarin je van alles MOET en dat niet gaat zoals je wilt, waardoor je teleurstelling voelt

Maak een duidelijk onderscheid in de feiten , d.w.z. wat gebeurt er werkelijk, en wat voel je of denk je over wat er gebeurt. (Het maakt niet uit of dat onrealistisch klinkt.)

Gebruik bij het schrijven je eigen woorden voor je gevoel, gedachten en beelden. Kruip even helemaal in jouw eigen ervaring. Hoor je hart spreken.

Schrijf op:

 • Wat gebeurt er feitelijk ?
 • Hoe handel je feitelijk ?
 • Wat doet en zegt de ander, feitelijk ?
 • Wat voel je daarbij ?
 • Wat denk je/ welke gedachten spelen er in je hoofd?
 • Wat raakt je het meest in dit verhaal? Wat vind je het ergst?
 • Wat betekent dat voor jou?/ Hoe voelt dat voor jou?/ Welke associaties heb je daar bij?
 • En wat betekent dat weer voor je ?
 • Welke mening /oordeel over jezelf zit daar achter ?

Oftewel: waar moet je voor je gevoel voor jezelf aan voldoen?

Misschien wil je wat hulp en weet je niet waar je naar toe kunt. Je bent altijd welkom voor een vrijblijvend gesprek of advies bij Elpidos Counseling, neem gerust contact op via een persoonlijke mail info@elpidos-counseling.nl of laat een reactie achter via het formulier hieronder.

Veel sterkte!

nl_NLDutch
×

 

Hallo, ik ben Agnes Visser

Gespecialiseerd in hulp bij individuele problemen, relatie- en ouderschapszorgen en pastorale zorg. Hoe kan ik je helpen?

× Hoe kan ik je helpen?