De Bijbel lezen
De Bijbel lezen
Je wilt wel, maar het lukt vaak niet (zo lang).
Bijbellezen is inderdaad best lastig en het is heel goed te begrijpen dat je dat boek teleurgesteld weglegt wanneer je het toch een keer probeert.
Hoe zit dat nou met die Bijbelboeken? Waarom zijn er zoveel? Waarom lijken ze één boek, terwijl het er veel meer zijn, 66 om precies te zijn. Een soort maxi-omnibus dus, zoals je in de bibliotheek wel tegenkomt van heel succesvolle schrijvers van streekromans of detectives. Dan vind je in een boek gerust drie titels of meer. De Bijbel heeft dat ook, maar al die Bijbelboeken hebben niet een en dezelfde schrijver. Er zijn veel verschillende schrijvers, van simpele boeren tot geleerde theologen. En elk boek heeft weer andere doelgroepen, een eigen schrijfstijl en thema. Hoe moet je daar als gewone hedendaagse (niet zo graag lezende) gelovige nou wijs uit worden? Hoe kun je er iets aan hebben in je leven van alledag? Begrijpelijke logische vragen, of misschien eerder: drempels.
Weg met de Bijbeldrempels
De Bijbel is een belangrijk boek, en je hebt het nodig om God te leren kennen. Hij heeft de Bijbel namelijk daarvoor gegeven: om Zichzelf en Zijn bedoelingen bekend te maken aan mensen. De enige manier om iets over God te weten te komen is horen en lezen wat Hij Zelf verteld, over Zichzelf. Anders kom je er nooit achter, want daarvoor zijn de verschillen tussen God (heilig) en mensen (niet heilig) te groot. God laat Zich kennen omdat Hij dat wil en Hij gebruikt daarvoor de Bijbel, ook wel Zijn WOORD genoemd (Johannes 1). En ook Zijn Geest en de natuur ‘zeggen’ veel over God. Door de schoonheid en complexiteit van de schepping (natuur) kun je al iets ontdekken over Gods groots-heid en macht: wie is nog nooit onder de indruk geweest van een prachtige sterrenhemel in de nacht, een zonsondergang, je eigen menselijk lichaam? Door de Bijbel leer je dus veel over God, maar die maakt nog iets heel belangrijks mogelijk: je kunt door de Bijbel een relatie krijgen met God, met Hem omgaan als het ware. Door Zijn Geest ontstaat de verbinding: Hij spreekt en jij luistert, en hoort God. In je gebed of je lied spreek jij op jouw beurt, en God luistert. Hij reageert met liefde en troost, wijsheid, bemoediging heel vaak door de Bijbeltekst heen die jij leest. Je krijgt antwoord op een vraag, een probleem, een gedachte, een nood waar je mee zit. Zomaar krijg je weer moed, door een belofte die je leest of een verhaal van een situatie die je herkent en waarin God iets zegt of doet. Dit is heel persoonlijk, want op dat moment werkt dat ene verhaal of Bijbelvers voor jou zus en voor iemand anders zo, of niet. God kent je namelijk door en door, en weet wat je nodig hebt. Hij geeft het graag, in Zijn Woord.
Daarom dus…
…..is het zo zonde, wanneer de Bijbel dicht blijft en je je geloof zonder Bijbel moet beleven. Met de Bijbel heb je een belangrijk middel, van God gegeven, om Hem te ontmoeten. Hij verlangt ernaar dat jij Hem leert kennen, want Zijn liefde voor jou is oneindig groot en diep.
Ik geef je een paar tips die de drempel om de Bijbel te lezen hopelijk verlagen; als je het lastig vindt in je eentje kun je je aanmelden voor de Bijbelgespreksgroep voor beginnende Bijbellezers die in Spetember 2016 start bij Elpidos Counseling. Gebruik voor aanmelding het contactformuliertje onder aan de pagina of stuur een persoonlijke mail.
- Zorg voor een begrijpelijke vertaling. Er zijn er meer dan voldoende en ze zijn allemaal bruikbaar; een paar ideeen:
- Nieuwe Bijbelvertaling, goed leesbare nieuwe vertaling van de Bijbel van het Nederlands Bijbelgenootschap. (NBV)
- Het Nieuwe Leven, praktisch geloven; een praktische Bijbel in de duidelijke vertaling van Het Boek, met heel veel achtergrondinformatie en met uitleg van de betekenis per vers of gedeelte van een paar verzen.
- De Bijbel in Gewone Taal
2. Begin met een Bijbelboek over het leven van Jezus, bijvoorbeeld Marcus. Dit is het eerst geschreven evangelie, speciaal voor niet-joden, om te vertellen wie Jezus was, wat Hij deed en wat Hij leerde. Verder zijn de brieven van Johannes en het evangelie van Johannes goed te lezen voor een beginnende Bijbellezer. Lees wat je begrijpt en sla wat je nog niet begrijpt rustig over.
Stel jezelf de volgende drie vragen bij het lezen:
- Wat staat er eigenlijk? Wat betekent het? Roept dit gedeelte mij op iets te doen? Of te laten? Te veranderen?
- Gebruik een schrift o.i.d. bij het lezen en nadenken en schrijf gewoon alles op wat je bedenkt. Dat helpt je te concentreren.
- Kies een tijdstip en plek dat je niet gestoord zult worden en fris van geest bent.
- Bidt van te voren om Gods leiding bij het lezen, en vertrouw erop dat Hij dat doet.
3.Sluit je aan bij een Bijbel-gespreksgroep in de Kerk of Gemeente, waar de Bijbel gelezen en besproken wordt. Daar krijg je uitleg en kun je je vragen kwijt. Samen met anderen lezen is heel verhelderend omdat je leert van elkaars ontdekkingen.
4. Ga een Alpha cursus volgen. Ook daar is veel ruimte voor gesprek en uitleg over de Bijbel en geloven en kun je persoonlijk veel leren over God, Jezus en de Heilige geest. Voor een cursus in jouw omgeving: www.alpha.nl
5. Neem contact op met Elpidos Counseling als je mee wilt doen met de Startersgroep Bijbellezen in September 2016. Dag en tijd worden t.z.t in overleg vastgesteld, evenals het aantal bijeenkomsten.
Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met Bijbellezen, of jouw specifieke vragen hierover. Ik zou het erg op prijs stellen als je ze mij laat weten via het contactformulier, of een persoonlijke mail: